Uzavření projektu Lidé lidem II - tisková zpráva

23.06.2015 14:44

Prohlídka Sluňákova, Centra ekologických aktivit města Olomouce, završila vzdělávací projekt Lidé lidem II, který v šesti, co do počtu obyvatel malých, obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje propagoval a uskutečňoval další vzdělávání občanů již škole odrostlých.

V projektu se účastníci podle svého výběru mohli zdokonalit v práci s počítačem, naučit se orientovat v paragrafech nového občanského zákoníku, získat cenné rady ohledně nakládání s financemi, či řešit platební neschopnost a zadlužení.  Také měli možnost naučit se být zodpovědným spotřebitelem, který šetří přírodní zdroje naší planety, popř. v rámci podnikání  - uvědomit si jeho výhody a úskalí a sestavit si svůj vlastní podnikatelský záměr a finanční rozpočet.

Občané Dvorců, Jeseníku nad Odrou/Blahutovic, Kateřinic, Lichnova, Staré Vsi u Rýmařova a Vlčic a přilehlých obcí měli příležitost k setkávání, z kterého vzešlo mnoho nápadů na to, co by se v obcích mohlo uskutečnit.

Pohled na soustředěné tváře účastníků na fotkách ze závěrečného workshopu ve Sluňákově, kam se sjeli účastníci vzdělávání z různých obcí, aby se krátkou prezentací a výstavkou místních a regionálních výrobků představili sobě navzájem, něco nového se dozvěděli a navázali kontakty, byl důkazem toho, že se účastníci akce nenudili. Přispělo k tomu i vystoupení pěveckého sboru z Dvorců, mistra biče Ladislava Šína z westernové školy nedaleko Staré Vsi, koláčky z Blahutovic i medovina z Vlčic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zajímavé postřehy zazněly z úst Ing. Ivany Sládkové z Fondu dalšího vzdělávání, a také od Tomáše Hradila, který ukázal, co se podařilo v Hnutí Brontosaurus za oblast Jeseník.

Vedoucí lektoři projektu - experti v jednotlivých oblastech, se důstojně s projektem a jeho účastníky rozloučili závěrečným poselstvím a radou.

Akce se vydařila, tak jako se vydařil celý projekt, který, jak věříme, přispěl k lepšímu pohledu veřejnosti na další vzdělávání a jeho potřebnost, která vyplývá z toho, že spravovat dobře své záležitosti i záležitosti obce se bez nových informací, kvalitních zdrojů těchto informací a možnosti ptát se a diskutovat v převážné většině případů, nedá.

Za tým realizátorů projektu, neziskové organizace Centrum mentoringu o.p.s. a Rovnovážka o.s. děkujeme všem, kteří se projektu zúčastnili, umožnili jej nebo na něm různě spolupracovali při náboru i uskutečňování jeho aktivit. Dík patří také vedením obcí Dvorce, Jeseník nad Odrou, Kateřinice u Nového Jičína, Stará Ves u Rýmařova, vedení MŠ a ZŠ v Lichnově na Bruntálsku a neziskovým organizacím Spolek paní a dívek Dvorce a Komunitnímu centru Klášter v Blahutovicích.    

Projekt byl financován z Evropského sociálního fondu, prostřednictvím Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Kontakt

Rovnovážka, z. s. Provozovna:
28. října 165/68, 709 00 Ostrava - Mariánské Hory

IČ: 22760482
+420 736 140 697 rovnovazka@seznam.cz